Jumaat, September 11, 2009

Posto..posto!!

Hmm…hari ini agak biase..cm xde pape bende menarik je berlaku dan buat. Oleh itu, demi mengubat bosan di hati, saye telefon mak saye..mak saya angkat,wah..ikuti perbualan mak dan saya (skrip xdelah sebijik cm dlm perbualan sebenar, sbb penulis pon x ingat dah die cakap pe..tp isi die same ah)

Penulis: Mama, kawan-kawan cerita td, kate surat konvo dah sampai..ade surat abang sampai?

Mama: Entah, xde pon..ma da check-check da, xde pon..maybe sampai lambat skit kot.

Penulis: Oh, ye ke..ingatkan dah sampai dah..dengarnye kene reply kehadiran by next week..xpe ah, maybe senin depan die sampai kot

Mama: A’ah, agaknye cmtu lah..oh, ade orang datang hantar barang ah bang, nnt malam mama call balik kay.

Penulis : Okay

Saya pon lalu meletakkan henset saye di atas meja, dan meneruskan aktiviti harian saye, ape lagi, main internet lorh..huhu..namun, tiba-tiba saja, henset saya berbunyik lagik..mama call lagi,aik, cepatnyer..kate nk call malam nnt..tp xpe ah, mak call x kesah aa bile-bile pon, saye tetap happy..huhu

Mama: Bang, surat abang br je sampai bang..orang pos laju hantar br je tadi..hehe

Penulis: Ye ke ma? Haha..ape die kate? Ma da bukak da surat tuh?

Mama: Belum lagi, nnt ah mama bace, da bace nnt ma bitau..mama nk masak nasik nih, nk buke jap lagi..okay

Penulis: Okay ma..

Yahuuuuu..surat konvo saye dah sampai..yahahaha..akhirnya, segala spekulasi mengenai bila saya akan konvo, jadi ke tak konvo tahun nih telah terjawab..

SAYA AKAN BERGRADUASI PADA 3HB OKTOBER 2009..ITS OFFICIAL!!

InsyaAllah, amin..sama-samalah kita menanti tarikh bersejarah itu, moga saya diberikan kelapangan dan kesihatan yg cemerlang bagi menghadiri hari bersejarah itu nnt..

Okay, nk g beli baju grad..uh,alamak..xde duit sudah, sumer pon sudah pakai beli baju raya..aiyoo..ah, takde-takde..klu kene sewa pon sewa ah, yg penting smart dan segak di hari bersejarah itu..yahahaha..terus hari ini menjadi bersinar-sinar..

Isnin, September 07, 2009

Tag dari Miss E..!!





Nyatakan 5 fakta menarik mengenai pemberi award ini:


1. Cik elianez name diberi, saye panggil die anez.

2. Die lebih cepat makan daripada saya. Kalau makan,die akan habis dlu. Ini adalah kerana tahap kelajuan saya makan adalah amat slow.

3. Die sangat sayang sama 'kesayangannye'.

4. Sangat cair bile nampak barang-barang shopping yg best..kembang-kempis hidung dan perutnyer klu sdg cube menahan sabar dr membelinye..haha

5. Baru saje mengangkat satu bijik Myvi SE colour silver yg sgt laju..huhu


Setiap blogger harus menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya:

1. Sedang mencari kerja dengan bersunguh-sungguh demi kelansungan hidup dan kemandirian spesisnya.

2. Kipas susah mati komik dan siri animasi One Piece

3.Peminat setia wrestling!Setiap bulan pasti saya akan bajetkan duit untuk beli cd wrestling.

4. Mengidam nk beli sebijik camera SLR untuk dibawa berjalan bersama

5. Suke makan kek classic cheese dari kedai kek Secret Recipe.

6. Sangat suke menonton wayang, kalau tak ramai2 sorang pon jadik.

7. Anak sulung daripada 4 beradik.

8. Ada sebuah kereta kelisa berwarna Emas yg berasal daripada Johor.

9. Bekas penuntut di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Rinting, Sekolah Menengah Agama Johor Bahru, Kolej Matrikulasi Johor, dan Universiti Malaysia Pahang.

10. Peminat kelab bola sepak Chelsea dan terbaru, Real Madrid..hahaha.


Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya,dan describe tentang mereka:

1. Pijan - peminat setia Liverpool, sedang cuba menghasutnya menyokong Chelsea..haha

2. Hare - salah seorang Board of Director dalam project Plant Design kami yg sama2 mengeplot kejayaan projek itu..haha..juga peminat Chelsea.

3. Dupey – rakan sama2 tgk wrestling semasa di universiti dahulu. Seorang yg kelakar.

4. Mr Final – pendebat yg bermulut manis dan seksi, ex-rumate ku yg suke balik umah.

5. Pija – rakan jalan2 ke Kuantan. Pemberi gelaran CLK kepada my baby.

6. Rwi Hau- seorang lagi ex-rumate ku yg suke balik umah, mempunyai akak yg hot..haha

7. Bulat – seorang lagi peminat Liverpool yg bermuke comel, dengarnye die dah mempuyai awek sekarang..

8. Yop – pemilik blog Basic Stroke of Mine yg sempoi. Seorang peminat setia Arsenal.

9. Khai M.- bos ku di kala CHEST dlu2. Seorang yg bersuara lembut tapi berhati tegas..ehem,ehem..

10. Atiq – my partner in crime, seorang yg senget..hehe..die mempunyai seorang awek yg sporting dan lawa..kui kui kui

Sabtu, September 05, 2009

Kasi angkat sama dia bos!!

Hmm…semenjak dua-menjak nih, bile dok round2 kat shopping complex, banyak gak ah mende alah mende alah yg aku dok mengidam. Memang klu dok gi mane2, kalo ternampak die punyer kedai, memang aku singgah punyer ah..ye lah, mengidam kan..nak wat guane..hmm,ape? Kenape x beli je? Haha, mahal bai bende yg aku dok ngidam nih. Kalo ngidam ferrero rocher tu lain ah bai, nih alat elektronik tuh bai..kene ade duit ribu-ribu bai, mane nak korek..huhu. Pebendo bende yg aku dok idam nih? Haa, nih boleh aa aku story jap..meh kite tgk jap ah bai.

1. X-Box

Haha, bunyik cam kartun je name die kan, tapi gamers-gamers pasti dok cair bile dengar bende alah nih..terbaik bai X-Box nih..memang one of a kind ah bai. Kalo nak main game ngn feeling mahsyuk memuncak-muncak bai, angkat ah X-Box nih bai..pergh, lelehhhh je main game..die punyer grafik bai, to the moon bai, memang meletup..mane aku tau? Haha, disebabkan aku da ngidam caw-caw kat bende alah nih bai, aku da cube sendirik main bende alah X-Box nih, pergh bai..memang syok ah bai..x ingat dunia main game, cm ade di dunia sendirik. Aku da usha-usha dah X-Box nih bai, harga die lebih kurang RM 1399, tp dapat satu konsol je, kalau nk main ramai2 kene ade 2 konsol ah kan, so klu nk dapat ag satu konsol harge die RM 1600..semak gak ah harga die kan, tp nak wat cmne, kebanyakan kedai mmg harga die same je cmnih. Tapi, kalau dapat memag best bai, berbaloi-baloi..game die pon senang nk dapat bai, cm PS2 gak, murah je..





2. Camera Sony Digital SLR α-200

Nih satu ag bai, layan giler bai..kalau nk kemana-mana bawak kamera nih memang best. aduiaii, aku dah lame dok leleh tgk camera nih bai, tapi ye lah, mane ade budget skang nih.. Ramai tak tahu yg aku nih suke amik gambar, ade gak ah genetik seni kat dalam badan aku ni sebenarnye..huhu..aku nih suke gak melancong jalan-jalan ke mane-mane, kalau tak jauh-jauh pon dekat-dekat pon layan bai.. So, kalau dah jalan mane-mane tuh aku kalau boleh nk gak ah snap sane sini, amik scene gambar yg menarik-menarik dari mane-mane angle kan..takde terer pon, tapi seronok buat bende-bende camtu, cume camera je takde, ade pon camera henset yg classic nih, kalau amik gambar bukan tak lawa ah,cume kurang ah skit kan..hehe..jgn merajuk ah handset.. Tapi camera canon nih best bai, bukan aku nak berlagak cm cameraman professional ke ape kan, tp untuk kepuasan diri sendirik..nnt kalo aku g mane-mane, aku amik gambar, leh aku letak kat blog nih kan..haa,kan best tuh bai..huhu..harge camera nih bai, aku gi usha-usha hari tuh, dalam RM 1800, huh..mahsyuk kan harga die, mane tak mahsyuk bai, amik gambar lawa kot, terbaik punyer..memang kalo amik gambar nampak penuh artistic ah bai..kenapa? Tak caye ke aku nih artistic bai? Blah ah ko bai..hahaha





3. Blackberry

Haa, nih confem ko pernah dengar kan bai..memang lemau teknologi ah kalo tak pernah dengar name Blackberry..best bai bende alah Blackberry nih bai..ape yg best sgt bai? Heh, silap ah ko tanye bai, aku dah master dah.. Blackberry nih bai, kalo ko ade line 3G, leh layan internet ngn hebat nyer bai, kirenye, ke mana ko pergi bai, ade je line internet..kalu ko jenis orang bz dok check e-mel je keje, memang kacang ah nak bukak e-mel pakai Blackberry nih. Ade lagi GPS bai, pergh..memang kene ah ngn aku kan, aku nih suke jalan-jalan, dan dengan adenyer bende alah GPS di tangan, di mana-mana ceruk di Malaysia nih aku leh sampai bai..ko nk jumpe aku kat dalam gua dalam lubang pon wa boleh carik ah lubang tuh bai, lu cakap tempat die kat mane, tinggal aku nk taip kat Blackberry nih, then ko tunggu je ah aku sampai bai..tinggal lame or kejap je bai..haha. Internal memory die pon bagak gak bai, 8GB tuh, cm tak payah nk beli memory card pon xpe bai. Banyak lg ah kemewahan-kemewahan yg ko leh dapat dr Blackberry nih bai, tp panjang sangat nk story, nnt aku da beli, kite jumpe kat mane-mane kite story ah bai. Blackberry nih ade jenis-jenis die gak, ade Blackberry Strom, Blackberry Bold, Blackberry Curve, ngan Blakberry Pearl. Mane satu yg aku rase aku nk angkat, aku x sure ag ah bai. Aku x decide lagik,huhu. Cumenyer, Blackberry nih aku xde ah usha-usha lagi, ye lah bai, masuk kedai yg jual Blackberry yg tanye nk beli pakai baju xnak bergaya semart ag kan, aku pakai cikai-cikai cm segan je nak tanye, kalau tanye pon orang kedai tuh dah tau dah mamat nih bukan nk beli pon, saje je nk jakon-jakon nk tengok-tengok jap, mane ade duit bai..sepupu aku da ade dah Blackberry nih, aku tanye die harga die dalam RM 1800 bai..haa, tu die bai, lebat gak ah harge die kan..haha, biase ah bai, Blackberry kot. Kalau x lebat, x Blackberry ah..





4. Wireless Internet line

Haha, nampak cm simple je bende nih kan,hehe..nih budak tak keje lagi pon dah beli bai,haha..tp aku nk line yg paling laju ah bai,so meaning what? Meaning mahal aa bil die aku kene bayar kalau nk laju bai..pikir-pikir balik, aku mmg sangap giler kalau xde line internet bai..kalau xde ape-ape aktiviti nak wat, ade internet mmg layan bai..ko campak aku gi pulau mane-mane sorang-sorang pon,pastuh tinggalkan..insyaAllah pas setahun kalo ko datang aku masih hidup happy kat pulau tuh bai..kalau xde internet, ntah-ntah aku tgh bercakap dgn bola volleyball cam dalam citer castaway yg tom hanks berlakon tu. Bukan ape bai, ade internet, aku cmnih ah, update blog, main facebook, download cerita, bace komik, dan macam-macam lagi ah kan..kalau nak tengok cerita yg latest-latest nk download x kuar lagi, aku leh bukak you tube, and kalau nk bukak you tube, kene ade line laju, br ah die buffering laju..kalau x, nk kene tggu die loading, x syok ah, wat penat tggu je..btol tak bai..kan,kan..banyak broadband ade skang bai, pilih je. Maxis? Celcom? Wimax? Digi? Sume ade bai..cume line mane aku nak pakai aku x sure ag, tapi aku line telepon Maxis, so Maxis adalah calon yg mempunyai advantage ah daripada calon-calon yg lain..tp, ape yg aku akan beli, kene tungguuu..dah beli nnt wa roger lu punyer ah bai..haha





Tu dia bai, 4 bende alah paling aku kepingin ketika ini, tapi takde duit nak beli.. Tapi takpe bai, duit boleh carik, cume sekarang nak carik kerja je bai..haha..so skang nih, aku tgh actively seeking for a job..tgh job hunting ah kirenye wa skang nih, ade rezeki InsyaAllah dapat. Da dapat kerja nnt, haaa. Tinggal menghitung hari je nak angkat semua bende alah ni bai, haha..tapi takde ah keje sebulan dua terus dapat bai, dalam 10-11 bulan keje xpon pas setahun keje kot, huhu..target-target nyer cmtuh ah..bukan bende alah nih je wa nak pikir bai, ade ag bende alah lain wa nk kene laburkan dulu..important thing has to be made priority first bai. Aku wat entry nih pon nk ingatkan diri aku je, biase ah bai, aku nih kadang-kadang lupe die kuat jugak. Tapi rasenye tak mungkin kot aku lupe, sebab kalau jalan-jalan konfem-konfem ah aku nampak kedai die kan, takkan aku leh lupa lak kan bai..kamonlah..tapi, ye lah, just in case..kadang-kadang tuh da syok ngan bende alah lain lupe gak..hehe

Doa-doa ah aku dapat kerja yg mahsyuk gajinye cepat bai, lain kali aku leh wat entry pasal aku dah beli tiga-tiga bende lah mahsyuk nih plak bai..boleh kita berkongsi kegembiraan bersama-sama..huhuhu

Challow betei..PEACE!

Khamis, September 03, 2009

Sorry Baby (~_~)

Pada minggu lepas, saye pulang ke kampung, untuk menyambut bulan puasa bersama-sama family tercinta. Saya pulang dengan menaiki bas sahaja, ini adalah kerana saya singgah dahulu ke Kuantan, Pahang bagi menghantar report LI yang perlu dihantar. Saya pulang ke kampung seorang saja, tanpa ditemani oleh my Baby. Rasenyer, tak perlu kot saya bawa Baby pulang bersama walaupon Baby dah lame kenal family saye. So, Baby duduk je ah kat KL.

Beberapa hari kemudian, saya pulang semula ke KL. Walaupon hanya dapat berbuka di umah sekejap je, memadailah juga, daripada tak pulang terus. Lagipon, saya juga rindu akan Baby saye. Lame dah tak jumpe die, ape kabar ah die agaknye. Sihat ke? Kuat lagi ke? Setibanya saye di umah makcik saye, iaitu tempat saya menginap, saye lupa nk contact baby, walaupon dok rindu, tapi mungkin kerana keletihan, saya terlupa. Esoknyer, saya berasa sangat malas hendak keluar rumah, sehinggakan saya amik cuti dari pergi kerja. Dan, disebabkan kemalasan itu, saye juga terlupa nk contact Baby saye lagi.

Petang hari yg same, disebabkan rindu yg tak dapat dibendung lagi, saye ajak Baby keluar sama-sama. Petang itu, alangkah gembiranya saya bila dapat tengok muka baby. Seraya itu, saya pon terus mengajaknya ke destinasi yg die paling suke dan rindu nak pergi. Saya pon memimpin tangannyer, NAMUN...

Baby senyap jer, die takde ape-ape respon pon kat saye. Hmm, merajuk agaknyer, sebab saya tak bawak die balik kampung. Saya pon tanya lah die

Saya: Baby, you okay ke? Kite jalan nak? I bawak U g jalan k? Kite da lame x jalan same-same kan..

Baby: Ehem, ehem.. ehem,ehem (baby wat bunyik tersedak)

Saya: Baby, you kenapa nih? Merajuk ngn I ke? Jgnlah cmni baby, jom jalan jom

Baby : Ehem, ehem.. ehem, ehem.. (wat bunyik tersedak lagik)

Saya: Baby, kenapa nih? Kita da lame tak kuar sama-sama U buat camni plak..U marah kat I ke??

Baby: Ehem, ehem.. (makin pendek tersedak die)

Saya: Hmm, okay-okay..I beli minuman kegemaran U ok..U tak puasa hari ni kan..I ade simpan minuman feveret U tu..nnt I amik kan k..jap eh, I gi amik jap

Saya pon pergi lah amik minuman feveret die tuh, berlari laju-laju lagi, yelah, lambat-lambat kang makin kuat pulak merajuk die..

Saya: Baby, ni minuman feveret U..I da bawak kan..suke x, suke x? ala, senyum ah sikit baby..where’s my sweet smiling baby? Oooo, there she is..come on, give me a smileee..cakk!
Baby: …………….

Saya: Baby, kenapa nih? U okay tak nih?

Baby: …………………

Uih, senyap terus, aduiii..risau saya dibuatnyer, takde respon terus nih..dah bagi minuman feveret pon tak reda jugak merajuknyer..ish,ish..merajuk teruk baby I nih..apalah salah I agaknyer?..Takkan tinggal kejap nk balik kampung pon merajuk kot, die bukan tak tau saya nak balik..ish,ish,ish

Disebabkan keadaan yg dah semakin rumit, saye pon bertanya kan pendapat sepupu dan pakcik saya yang kebetulan berada di rumah.

Saya: Baby dok senyap je bila yap tegur die, ajak jalan taknak, bagi air feveret die pon die taknak jalan..ade suggestion tak?

Sepupu: Oh, senang bangat je tuh, cube tolak die turun bukit tuh..tolak laju-laju sikit..nanti die okay lah tuh..biase ah baby tuh, dah lame tak jalan ngan yap kot..merajuk ah tuh

Saya: Nak kene tolak ke? Uish, teruk sangat ke merajuk die sampai nk kene tolak bagai..takde cara lain?

Pakcik: Takpe, okay je, tolak turun bukit tuh confirm die okay balik, tak pernah try ke? Tak reti meh pakcik wat.

Saya: Em, okay lah..tolak pon tolak lah, asal die tak merajuk lagi sudah..pakcik lah wat kan..kang saya tersalah buat kang naya je..

So, kami pon tolak lah Baby menuruni bukit berdekatan ngan umah pakcik saye tuh, LALU

Berummm, Vroom, Vroom, Vrooommmm.....

Baby K dah okay..wahhh, lega rasenye bila tengok baby dah okay semula. Boleh kita jalan sama-sama lagi pasnih..Haih, saye ingat baby saye sakit ke, rosak ke, upenyer dah lame tak hidupkan, die merajuk ah kejap..sian my baby, takpe eh, nnt kita jalan same-same okay..raya nanti I bawak U balik kampung..kite raya sama-sama,okay..hehehe..where’s my feveret car? Uh, there she is..sooo sweet..huhuhuhu.



Picture:Me and Baby K..huhuhu

P/s: air minuman kegemaran tuh air bateri, sbb ingat baby tak leh start sebab air bateri dah kurang, dah kasi air pon die tak hidup jugak, kene tolak..ish,ish,ish

PON,PON,PON,PON,PON,PON,PON,PON,PON..kereta kecil ku berbunyik, marilah adik mari naik, boleh ku bawa jumpe nenek..

La,la,la,la..~

Selasa, September 01, 2009

MALAS

Hmm..pernah tak anda bangun tido lalu terpikir

“hari ape ari ni? Aduiiaii, ari ______ (isi hari ape2 di sini), kene wat bende nih bende tuh arini..alaa,malasnye ah”

“aduiaii, bestnya ah tido, apsal ah arini ari ______ (isi hari ape2 di sini), malas betol aku nk gerak”

Pernah ke? Kalau pernah, mmg anda nih manusia normal ah..klu tak, jodoh pon takde awak nih..haha..malas adalah perkara biase bagi semua orang, termasuklah saye yg kering nih, dapat plak pagi-pagi tuh hari hujan, malas tuh dah menebal cam kamus dewan dah jadiknyer..huuu..skang pon cuaca tgh hijan, ah tengok, dah salah taip dah, malas punyer pasal ah nih..skang pon cuaca tgh hujan, so technically saye skang dalam mood malas ah skit, sebab hujan pon renyai-renyai je..kalau hujan lebat, malas banyak ah..boleh plak ikut cmtuh ek..ape-ape aje ah...

Pagi nih, bangun dari tido, hujan, so, kesimpulannye, saye menjadi malas, lalu mengambil keputusan untuk tak nak pergi kejer..tanpa rase bersalah ambik langkah drastik, message kat bos,bitau saye ade hal, tak dpt datang keje arinih..bos reply “Ok”. Senangnyer nk mintak cuti, bos pon malas jugak ke ape..agaknyer bos saye pon bangun tido, lalu dia berasa malas, lalu tiba-tiba ada message masuk, lalu die membacanye dan terus saja reply ok, lalu die pon terpikir, “aku pon nak cuti gak ah hari nih”..tapi itu hanya imaginasi saja, tak pasti ah kalau itu betul-betul kejadian, kalau betul, bagus juga, bos dan pekerja rajin cuti, orang lain di ofis senang hait,adui, time2 nih ah nak salah taip lagi..malas pulak nak tulis balik... ayat ‘hait’ tuh nnt anda tukar kepada ayat ‘hati’ ye pembaca sekalian, terima kasih..huh,pas ayat senang hati tadi ingat nk letak ayat kui kui kui, tp dah jauh pulak merapu,so malas ah letak..anda bayangkan sendirik ye pembaca..haha

Dah message bos pagi td, sambung tido semula, tp kat bilik ah, sebelum tuh saye tido kat depan TV dgn sepupu saya, tp sbb dah pagi, dan sepupu saya pon dah pergi kerja, saye tukar port kat bilik pula, rase ah bergerak sikit, sikit je ah, kalau nk gerak jauh-jauh baik gi kejer..tuh pon da sampai bilik terus landing, nak bukak kipas pon dah malas, biar je ah, dah sejuk dah pon, tengah tido tuh rase sejuk plak, carik selimut, ade kat hujung katil, malasnye ah nak amik, tp sejuk punyer pasal, tarik je ah slow-slow, da dapat semut, (ah, typing error ag, takpe ah, anda paham kan pembaca, semut = selimut) saye pon tido dengan lebih nyenyak lagi..

Then, bangun tido, mandi-mandi wangi-wangi, turun bawah, bawak laptop sekali, nak main internet..time nih hujan dah renyai-renyai, so malas dah kurang, boleh ah nak bukak komputer..bukak komputer, main facebook, bace blog orang, bace berita-berita bola, then, lame-lame rase bosan pulak..haih, main facebook pon dah boring, blog dah abis bace, berita pon dah bace semuanya..bukak e-mel, tengok ade offer keje, bace jap e-mel tuh, oh, okay..da siap semua, bosan kembali lagi, dan bila bosan kembali, malas pon menghampiri, dan bila malas, ngantok pon kate mari mari mari..haish~

Em, rase nak tengok TV ah, tp mane pulak remote TV ek, oh ade kat atas meja sane, hmmm, cam jauh je pulak meja tuh, aduiaii, apsal ah remote tuh jauh sangat duduknyer, nape ah die tak reti gerak sendirik..malas btol nak bangun g amik remote je semata-mata, cm takde faedah jer..malas ah, duduk je ah sinih depan laptop nih, jimat tenaga, tak ah rase penat sangat nnt..huhuhu..ketawa pon cm malas je..

Wah, klsda isinaasi isscniscn asnsacinsicnas caicncna scsanc n sacasc ascnas sasc ass xascnsaca snas cas naihawah8ewfcn d dwdhdj3wf cnif wd9pw ndwqdh wednwqd
Fuiahfe q[ru wfwe few fef rpf epfherpt egreg yhy]hgabnthtb vregbreg rg 4-t 484t gergre g

Uh, banyak nyer typing error, saye betol-betol dah malas tahap gaban nih, saye tahu saye tersilap taip dan juga tahu maksud ayat di atas, tp..hmm.. malas ah nak betulkan, dan tak payah tau makne ayat kat perenggan atas nih, malas pulak rase nk translatekan die..haih~

Ok, bye

P/s : Ade sape-sape nak pergi Maxis center tak? Tolong bayarkan bil saye, malas ah nak gerak g sane, nnt saye bayarkan balik k..pleaseee~

PEACE~

Sabtu, Ogos 22, 2009

Bulan Puasa datang lagi!!

Bulan puase datang lagi..alhamdulillah, dapat lagi saya bertemu dgn bulan yg mulia ini, moga puase tahun ini, saye menjadi lebih baik dari hari ke hari..menjadi orang yg beramal soleh dan cemerlang..AMINN!

Bercerita pasal bulan puase teringat saya pengalaman puase pada tahun lepas..one of the pengalaman puase yg saye takkan lupakan. Ape yg best sangat ek, em well, tahun lepas saye dan rakan2 serumah saye pijan, bulat, topeq, zamri, mughi, addli, dan afizal (my rumate) sama2 berpakat beli rice cooker untuk digunakan oleh kami serumah agar dapatlah kami masak nasi sendirik nasi bagi kami berbuke bersama-sama. So, tinggal lah nk beli lauk-pauk dan kuih-muih yg dirasakan terliur nk makan dibuat buka. Air jugak kitorang wat sendirik, air kordial je ah tapi kan, xde ah nk wat ABC, cendol, or jus bagai, air orang bujang je.

Banyak ah lauk-pauk yg macam-macam dibeli oleh kami-kami semua time buka, dan ade gak yg kami kongsi sama2..pernah gak kami beli lauk yg same, beli ayam golek di bazaar ramadhan, beli murtabak yg besar x ingat, dan ayam percik yg memercik2 hingga ke dinding..huhu..dan ade gak kami wat barbeque bersama, wat barbeque ikan, macam2 ikan kami dok panggang. Ikan pari ah antara ikannyer, ikan lain ape ntah name die, da x ingat plak..tp mmg best2 ah rase ikan2 tuh kan..mmg licin ah dibuatnye sume ikan-ikan tuh..laku giler beb,mmg mahsyuk!

Cakap pasal ikan bakar, teringat saya kat brader kutip sampah keesokan hari pas kitorang wat bakar2 ikan tuh..perut ikan yg kitorang dah siat2, potong2 tuh kami buang ke dalam tong sampah depan umah, so sampah2 nih biasenye akan diangkat oleh brader2 pengangkut sampah esok nyer untuk ditukar plastik. So, pagi tuh, brader pengangkut tuh rilek2 seronok2 wat kerja die cm biase..skali die bukak penutup tong sampah tuh..

“PTTTTUUIIIII!!!” brader tuh meludah sekuat hati..lalu dengan spontannyer terkeluar ayat ini dari mulut brader tuh..

“Bau macam BABI, makan babi ke aper!!??”

Hahaha..sian kat brader tuh, sorry ah brader..mesti habis lekat agaknyer bau ikan yg da semalaman dlam tong sampah tuh kat tekak die..sabor bang sabor, bulan puase kene banyak sabor..uhuuhu..

Xde gambor plak time buka pose kat umah dlu, cume ade dlm ingatan je,haha..x dpt nk upload gambar kat sinih..haih~


Pemandangan rumahku di UMP dolu-dolu..


Macam-macam lagi pengalaman buka puase tahun lepas, tp cm x larat nk menaip kat sinih, so setakat nih dlu ah eh..hehe..tp mmg best ah tahun lepas, masak nasik sendirik, basuh pinggan sendirik, sahur pon masak nasik sendirik, kuar beli lauk, dan macam2 lagi..buke puase kat luar ag, lom story ag..haha..tp apepun, walau di mana kita berbuke, jgn ah lupe nk semayang maghrib pastu yer..klu x, x sempurna ah ibadat kite..

So, kepada semua, selamat berpuase dan menambah amalan di bulan penuh berkat ini, dan juga selamat berbuka puase, jgn lupe bace doa sebelum berbuka ye, jgn teguk je terus air tuh..hehe..

RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL!

Sabtu, Ogos 15, 2009

Footbal Forecast with Yapau

Orait..the new season of Premier League is back. So, all the fans are really anticipating for this whole new season. Everybody including me is expecting what to be expected a competitive season. With Manchester City is gunning to be new competitor for the championship and trying to slip its way into the Big Four, while Manchester United now without Cristiano Ronaldo, Liverpool is once again promising to winning the gold, and Chelsea with the new experience manager Carlo Ancelotti. So what’s gonna happen guys? Who’s gonna rise from the ashes and climb to the top to win the prestigious English Premier League title? Here is the expectation.

The expectation
Well, as for me, I expected the race is gonna be a three horse race between Chelsea, Manchester United, and Liverpool. Ooo, so what about Arsenal eh..hm, well.. I really like Arsenal, but I think their line up still need something sort of a magical. I don’t know, their line up is good with Fabregas, van Persie, Walcott, Arshavin, and with Rosicky is now back, but I just feel its still not enough for them to go way up to the top. They still can give some pressure to the other 3 tough, but I’m not sure if they can grab the gold this year. I like Arsenal, I really do, I’m a fan of Arsenal too. But, in my opinion, they still need something extra to challenge for the title. Unlike Chelsea, Liverpool, and Manchester United though, this 3 teams are the team to beat. Chelsea with the arrival of Carlo Ancelotti at the helm, is looking confident. Their friendly match is successful, and most recently they win the Community Shield against Manchester United. Carlo may not bring many new faces into the Chelsea squad, but his tactics and his skills to bring confident into the Blues squad might really help them. But again, many successful managers had been brought in by the rich Chelsea owner, but they all ended up been sacked because of their performances not as what as expected by the owner, except of course Guus hiddink..but we’ll look and see how Carlo can deliver this season, hopefully he can stay till the end of the season. Next contender is Liverpool, well with Torres and Gerrard still going strong, this team might be tough contender, but with the departure of Xabi Alonso and Macherano looking like he’s wanna going to Barca, the team is kinda shaky. Rafa Benitez really need to thinking about his best line up and tactics fast to really challenge for the title, they really have a good squad, but, if he still try to do trial and error line up, then its maybe too late for them to challenge for the prizes. Next contender is of course, the reining champion, Manchester United, many says that without Ronaldo and Tevez in the squad, Man U maybe not be the same team as they are last season. Well, I agree with that. Nobody in the Red Devils squad now that can replace Ronaldo, they might bring Valencia to fill the gap Ronaldo leave, but Valencia is far away from Ronaldo, he’s too young, and his playing style is nothing like Ronaldo except that he uses his feet to kick ball,huhu.. and they also bring in Michael Owen, a once upon a time a prolific England striker. Well, Owen can deliver of course, but can he deliver like what Ronaldo has deliver? I believe everybody can agree if I say no. and he also not as fast and strong like tevez. But at least, he has reputation, and he can score, and we’ll see what he can do alongside Rooney, Barbatov, and others. For the other team, Manchester City looks like he can give some promising challenge and pressure to the top four. But I don’t think that they can break the Top Four as they say they can. Yes, they have a great squad, but the chemistry between all players is still need to be built up. We all can see in their friendly how they lost their match, and if they do win, just what, 1-0..they still need to proved themselves before they really can say that they can break the Top Four domination. If anyone wants to say about a team who is going to break the Top Four, I think is gonna be Aston Villa or maybe Everton. Villa has proved themselves by winning the peace cup, and Everton has show everbody what they can do last season by going all the way to the F.A cup final, and they almost shock Chelsea in that final, but still, this 3 teams need really hard work to do before they can really really break the Top Four. Good luck for them though, and if they do break into the Top Four, the game is gonna be more interesting for us fans, so why not, right..

So, that what I expected, and what I expected is not really gonna happen, its just my own opinion though, as a fan who loves to watch the EPL. And for your information, I’m a big fan of Chelsea..and I also support Arsenal, they are really cool..hohoho..so, of course I’m gonna support Chelsea all the way and pray for them to win the league. Huhuhu

GO BLUES!!

Rabu, Julai 29, 2009

Alolololo..tuuu dia bulan..chaakk

Sape boleh jadi striker? Baiklah,awak..haiiit

Sape boleh jadi pengawas hari ni? Baiklah, awak.. haiiit

* Petikan daripada iklan Fab

Adakah pakai baju bersih membolehkan kite dpt kerja dgn mudah? Iye ke? Benar ke? Sejauh manakah kebenarannye? Kalau btol, sonang mak inun ah nk dpt kerja, pakai baju lawa2 smart2 je, leh dpt kerja..huhuhu.. Ape kes nih bro? tetibe je mengelamun psal kerja nih? Huhu, biase ah beb, kawe nih da umur 23 tahun, belajar pon da abis, tinggal nk kasi settle sama LI nih, then grad..insyaAllah, pas raya nih, I can officially be seorang graduan, dan kalau ade rezeki kerja di mana-mana company yang kepingin akan khidmat kawe nih, kawe kerja ah same mereka..hahahaha..

And so I was thinking, what job should I take? What kind a job that can give me some motivation to wake up in the morning and happily drive my car to go to work? What is my ability and interest? Saya ade gak ah search kat internet, bace iklan-iklan di suratkhabar, bertanye kepada kenalan-kenalan yg tau..Cube je ah kan, mane tau ade rezeki, mane yg syarat-syarat die saye da cukup saye hantar je ah ape-ape yg patut dihantar. Dan sambil-sambil tuh ade gak ah pikir, bile nak keje nih, ape yg saye nk sebenarnye..mampu ke saya menanggung segala tanggungjawab itu nanti, dan macam mane ah agaknye saye pada setahun, 2 tahun, dan mungkin 5 tahun akan datang.. terpikir jua akan saye, sesuai ke kerja-kerja nih dgn saye..well, bukan nk memilih kerja sangat pon, just wondering myself, what type of person am I?

Anda pernah main facebook? Of kos ah penah kan, kat facebook nih bnyak kuiz-kuiz die kan..penah amik kuiz tuh x? Ape,x pnah? Kuang,kuang,kuang,denggg..~ Ek eleh, x sosial ah die nih, cube ah amik, br ah betul pemain facebook yg rock..kui kui kui..saye selalu gak main kuiz-kuiz kat facebook tuh, ade yg cm mengarut sgt, ade yg cm kelakor je kuiz die, dan ade gak yg membuatkan kite terpikir seketika..saye penah amik salah satu kuiz kat facebook tuh, ape ek name die? Oh, kuiz mengenai apakah pekerjaan yg sesuai untuk anda..saye pon amik ah kuiz tuh.. tup tap tup tap.. kuar jawapan die..katenye saye nih seswai jadi cikgu,fuiyoo..bang,effect terperanjat citer P.Ramlee skit..kuang,kuang,kuang,denggg~ Die tulis ag kat situ, sebabnye adalah kerna saya nih suka akan kanak-kanak dan suke melayan kerenah mereka, malah x kesah kalau anda ditanya soalan berkali-kali..(uhuk,uhuk..huhu). So, kuiz nih agak membuatkan saye terpikir gak ah, btol ke ek? Yup, mmg saye suke budak-budak, melayan kerenah diorang bleh dikatakan hobi saye,huhu..sbb tuh seronok klu dpt g tadika or tempat jage budak-budak, melayan kerenah diorang adalah sesuatu yg amat seronok bagi saya..saya juga seronok kalau dapat membantu orang, menolong orang yg betul-betul memerlukan, then membantu mereka at least sikit pon membuatkan saye rase puas dan bangga dgn diri saye sendirik (orang yg otak kuning, jgn pikir macam-macam kat sini yer,sekian). Mungkin atas sebab seronok melakukan kerja-kerja amal cmni ah yg mendorong saye nk jadi doktor dlu (tp x kesampaian). Dan mungkin atas sebab ni jugak kenapa saye selalu volunteer g jadi fasilitator kat bnyak program motivasi di sekolah-sekolah dan matrikulasi dulu. Bagi saye, kalau x dpt tolong mereka jadi pandai pon, kurang-kurang dpt bg mereka motivasi untuk terus berusaha dan berjaya pon sudah memberikan satu kepuasan..

So, yup, maybe saye sesuai kot jadi cikgu, tapi sebab saye nih dah jadik budak engine, kareer ke arah cikgu tuh, xde ah terbuka luas,alamak, cmner nih, kuang kuang kuang denggg~ TETAPI,at least maybe saye leh jadi lecturer, kan kan kan..huhu..pikir kan balik, cm seronok gak jd lecturer kot, saye dpt wat research skit2, jadual kerja yg agak fleksibel, dan yg paling penting, saye boleh kekal muda..yahahaha..dikelilingi oleh budak-budak muda yg minta ditunjuk ajar, lecturernye pon kekal muda ah kan, kalau x luaran pon, dalaman ah kekal muda..huhuhu..saye ade gak pikir-pikir nk ke saye nih jadik lecturer? Hmm, kalau nk jadi lecturer nih, kene amik master dlu, br ah mudah nk mengapply jadi lecturer nnt..dan ini sekali lagi membuatkan saye terpikir, better saye apply jadi tutor dlu skang, then pas jadi tutor, ngendeng-ngendeng ngan mane-mane Prof mintak grant ngan diorang nk wat master, or just apply je master trus, carik penaja, dpt elaun bulan2..dan kalau nk wat master nih, kene pkir tajuk yg seswai plak nk dibuat research. Oh, lupe lak yg saye kalau nk wat master nk wat by reseach, dpt ah skit income bulan-bulan..kui kui kui..ye, saye rase saye suke kalau jadi lecturer, tp wat mase skang, it’s still an option..haish~

Another thing, saye juga suke akan cabaran-cabaran..so, lu orang jgn ah nk ajak wa race, memang wa lipat sape-sape yg berani ajak wa gi race, lu orang tuh cikai je ah untuk wa..hahaha..baik-baik, saye da mule mengarut, sila jangan ambil perhatian akan ayat-ayat di atas, saye lesen motor pon xde, nk bawak motor ag ah x reti, reti tolak je, ye, btol tuh, reti tolak motor je saye nih, inilah realiti..haih~ kuang,kuang,kuang,denggg~. Tp,berbalik pada cabaran td, saye suke wat kerja yg challenging, yg memerlukan kite memberikan komitmen dan memerah idea dgn baik skali..i like it, bukan sebab saye suke menyusahkan diri, atau nk tunjuk terer, tp wat keje-keje yg ade cabaran nih membuatkan kite rase puas, lagi-lagi bile sumer kerja tuh berjaya dgn hebat sekali, the taste is sooo juicy dude, seriously. It feels like you wanna say HOORAYYY! all day or if you are a cool kind a guy, makes you sit still but your hands writing HOORAYY all the time, kui kui kui… Saye penah jadi exco dan jadi pengarah program, so I know how great it is to get the project you are responsible of to be done the way you want it to happen. Of course it creates tension and conflict and everything, but when the job is done, hoho..it really feel awesome, everyone who has the experience will agree with me right..hehehe. So, kalau saye dapat kerja-kerja or maybe terlibat dgn mane-mane projek, membuatkan saye rase teruja, sbb banyak bende yg kite boleh belajar dan mengajar diri agar lebih matang. Which is in this case maybe keje yg seswai adalah engineer or maybe kontraktor..uh wow, kontraktor? Seriously?

So, itulah beberapa perkara yg saye ade pikir-pikir sambil-sambil menjayakan projek Biodiesel saye kat FRIM nih..haish, agaknyer kalau saye menjayakan projek Biodiesel nih dgn gempak dan gereknyer orang-orang FRIM nih nak ajak saye keje ngn mereka x agaknyer..aiii, dah pikir-pikir nih, nak ke? Huhuhu..it just an option okay, and if there is an opportunity, why not take it,right? kalau anda pon, maybe da goyang skit, offer keje depan mate kot..helloo,come on ah..hahaha

Ok ah, kalau anda ade ape-ape cadangan or komen, ringan-ringan kan lah tinggal kan komen kat sinih, maybe pendapat psal kerja ke kan..kite leh share and helping each other, and kalau saye dapat kerja, ade gaji, leh saye open table untuk anda, dan anda, dan mungkin anda juga..ahahaha..

BOM BOM POW!!

Rabu, Julai 22, 2009

MAYBE I SHOULD FIND MYSELF A GIRLFRIEND??

Well, as the title says, I might have to find someone I want to share my feeling, that is some of the words I say to myself when I was on the road alone with my kelisa, what feeling? Lu pikir ah sendirik,hahaha… Pardon? U asking why am I alone at that time? Well, it is because after what I did this past week after my mak long, pak long, nenek, kak long and brother long back from umrah.. They all came back here after 2 weeks at Mekah and Madinah. It was Saturday, and all my family members and I went to airport to take them home. After hours of waiting, finally my mak long, pak long, nenek, kak long and brother long appeared. After some hugs and kisses, we all head back to my mak long’s house at Taman Melawati. There we have some chit chat, joking around, have some meal, hear all the stories and experience at Tanah Suci from my nenek, laughing and doing others family thing..huhu.. We all had a great time, then when night finally came, everybody went to their home, while me and my lovely kereta kelisa stay at my mak long’s house that night.

Then, comes the Super Sunday, early of the day it was great, we all have some breakfast, then me playing my pak long’s computer (to play facebook, and surf the net..kui kui), have some another round of story from Tanah Suci with this time, I am the only one hearing while the others talking (cause all the others went to Umrah, the only persons not going to umrah in that house at that time is me and my cousin, but that morning my cousin already going out to register his study at ASWARA, and I didn’t have the feeling like going out that morning). Then comes lunch time, so we all ate everything that had be prepared by mak long. After lunch time, hoho..its free time, so everyone can do anything they want. So, what do I do? Alright, read some newspapers, then what do I do next? I do nothing! Owh man, really? Doing nothing? Boooring…come on man, it’s Sunday, and you do nothing? Uuuuu…

So that’s what happen, me doing nothing, and the clock is ticking, oh please, I gotta think of something.. The clock then passes 2 pm, and I still didn’t have any plans. What I do that time is text some of my friend, ask them if they had some free time and if they do, maybe we can hang out together. But, what I got is an empty reply! Ohoho man, you really need a weekend planner man...kui kui kui. The clock is still ticking dude, do something.. Then, after a very deep thought, I had a plan..oh yes man, I do have a plan this time. What was it? I’m going out alone! Yeah man, you read it right, and me also type it write, I’m going out alone..

So around 3 pm, I make my move, I told my grandma and my aunty that I had to go out (with a smiling face) and my grandma just say “okay”. So here I am, alone, in my lovely golden kereta kelisa. So where are you heading dude? Me think to go to Jusco Kepong, too see maybe some bookstore or maybe catch Harry Potter movie. But, so lucky me, I miss the exit way from the highway to the road I’m suppose to take which can take me to Jusco Kepong. So bro, what’s next? Alright, then I decide to go to One Utama, it really is huge shopping complex, so I think maybe to see myself what so great inside. It’s kinda easy to go there, although it was my first time going there, thanks again to Miss Elianez for the direction tips last week. Because me going out alone, I really have to remember everything, especially the place where I park my car, if not, I might ending up crying searching for my kelisa. At last, I finally there, in One Utama, such a huge place, and very crowded also, what so great about this place? Well, you have to go see with your own 2 eyes to know why.

Then, there I am, in the centre of One Utama, wondering by myself, what to look for in here. What I did there alone? Well, just wandering around, see things happens there, see all the hot chicks there, find someplace to ‘ronggeng-ronggeng’ with friends in the future, and of course the place where I really looking forward to when I first enter the building, the cinema..everybody say it together, the CINEMA..as expected, there are so many people there, and of course they all have the same thing in mind, to go watch the movie, and at this time the most anticipating movie is Harry Potter and the Half Blood Prince. So I went into the long chain of people eagerly to grab a ticket for the Harry Potter movie, the tickets selling fast though, that makes me wondering if I really can snub a ticket for myself with a nice spot to sit. But hey, this is why if you going out alone by yourself are not so bad though, because when you buy a movie ticket, there is a nice seat for you and it is still vacated! Makes me wanna do this going out all alone thing again..huhuhuhu..after I grabbed the ticket, what else to do than to buy yourself a popcorn and a water right, at least they can be my mate during the movie..

The movie is great, full of mysteries, dark, and kind a like a love story a bit, and after seeing the movie, go home and relax myself lah, what else..but, hohoho..not that easy beb, not before I bought myself a Big Apple Donut as a souvenir for myself..kui kui kui..so that’s how I fill my super Sunday, with Harry Potter movie, alone…huhu..kinda pathetic huh? Naaa, it’s normal laa going out alone..come on ah. (really ah?) Man, I wonder what many people will think if they find out I really am wondering around alone by myself in the big and grand shopping mall like One Utama, maybe he/she will say “Man, what a loner”, but naa, Malaysian people are nice, they not talk things in front of others, they say it at their back, so if they do say anything about me being a loner lonely lunatic, I doesn’t even know..kuang kuang kuang..

Dude, do I really need a girl so that what happen to me last week doesn’t happen again? Honestly, I think I should..huhu..but hey, what is there to rush right, maybe this lone ranger thing suites me better at this time. Maybe if I had a girl at this time, I cannot give her a commitment and just toying with her feeling. This feeling thing is not like a mathematic problem or like a science problem that we can just do a try and error, it’s about feeling dude, and when it comes to feeling, you has to ask your heart, don’t take it as a gamble or just for fun until at the end of the day, it will be you crying without song all by yourself, regretting all that you had done before. I had my share in love experience before in my life of course, well, everybody do, right. It’s not that I regret with my past love experience, it just that things doesn’t go very well that time, but those things that makes us a better man right..yeah, maybe a little better if not better,huhu..but hopefully not the other way around, don’t take out revenge to your opposite sex if your past relationship doesn’t go the way you want it to be, everybody has their own story, and everybody deserved to be loved and cared..so don’t be cruel to anybody and easily broke his/her heart okay..

Wooo..this entry is kinda long isn’t it? Huhu..thanks to any of you who has read this entry..come again for another entry..la,la,la,la

P/s: really hope that John Terry doesn’t go to Man C, I like the Eastland revolution line up, but if they snub JT from Chelsea, I hate them all.. Stay JT, Go BLUES!!

BOM BOM POW!!

Jumaat, Julai 17, 2009

Kisah Ahli Bomba

Pada suatu hari, saye berjalan bersama kereta emas saya..kereta ape? Kereta kelisa.. Kereta ape? Kereta kelisa..kereta ape? Kereta kelisaaa..kereta ape? Ah, malas aku layan..baik,berbalik semula ke cerita tadi..saye berjalan bersama kereta emas saya..kereta ape? Sila rujuk di atas.. Tengah-tengah berjalan tuh, ternampak akan saya satu kepulan asap hitam dari jauh, sungguh hitam asap itu macam bontot kuali pon ade..tp bontot kuali lagi itam ah, giler woo hitam die..pernah tgk bontot kuali? Seyes hitam bro, lu x caye lu g dapur lu tgk sendirik..okay ah, jauh sangat dah melencong..mane td,oh saye nampak asap hitam dr jauh..okay2..ah panjang dah kat sinih, kita sambung kat perenggan br plak..serabut plak nampak

Orait, pas nampak asap hitam tuh, saye terpikir ah mane mai plak asap hitam kepul-kepul nih?..atas saat itu jugalah datang idea di kepala saye, maybe kalo saye jalan terus ke depan saye akan nampak dr manekah datang kepulan asap hitam itu..soo, saye pon lek-lek tenang, tukar gear dgn tenang (kereta saye manual ye..kereta ape? Malas aku nk jawab), lalu meneruskan perjalanan ke depan..la,la,la,la,la

Sampai saje di tempat kejadian, saye pon tahu dah ape yg menyebabkan asap hitam itu naik berkepul ke atas.. RUPENYE, sebuah bangunan besar sedang hangat terbakar..hmm, hangat ke, dah hangit dah kot..semula,semula..RUPENYE, sebuah bangunan besar sedang hangit terbakar..hitam dah bangunan tuh..anggota bomba dari balai bomba berdekatan pon sudah sampai di situ bagi mengawal, mengecilkan, lalu menghapuskan terus api tuh..saye yg mase tuh kagum dgn kejadian-kejadian macam nih, terus carik port baik punyer nk parking kereta saye, kereta ape? Ah,sudah ah ko..sambung citer..bile dah jumpe tempat parking kereta baik punyer, saye pon turun ah dari kereta saye tuh..cube melihat kejadian tersebut dgn lebih dekat ah orang kate kan..

Therefore, dah ade kejadian kat situ, ramai ah orang yg sesak-sesak kat situ..sumernyer curious nak tau ape ke halnye yg dah terjadi ni? So, dekat-dekat area tuh pon ade ah pegawai polis dan pegawai bomba yg cube mengawal orang ramai yg cuba dok sibuk di tempat kejadian..salah seorang anggota bomba tuh cm muda je kan aku tgk, so aku datang ah kat die..tanye ape yg terjadi nih? Perbualan kami bunyiknyer lebih kurang cmnih ah kan

S: Ape terjadi bro bomba?
B: Lu x nampak ke? Kan ke api tengah marak tuh, rumah terbakar ah, xkan transformers datang plak kot..aduiaii,planet mane lu dtg ni beb?

*Haha,okay-okay, nih saye karang sendirik je, perbualan yg betul-betulnyer cmnih

S: Teruk nampak umah nih terbakar bang..cmner leh jadi cmnih?
B: Ntah ah bang, kami dapat panggilan kata api dah marak dah
S: oh, ape puncanya?
B: Hmm, tak pasti pulak, tp dgr dari report, orang umah nih makan Mamee Pedas Kari Berapi beramai-ramai, dan menyebabkan satu kebakaran besar berlaku..tp kami masih dalam siasatan lagi ah pasal kejadian nih..woi,cepat amik jirus air,tabur ais sumer supaya cepat die surut!!
S: ???

So, begitulah kejadian api terbakar di sebuah rumah di mana ntah saye pon xtau..rupenyer hanya imaginasi penulis saje..sekian..kui kui kui

P/S: Cerita ini diinspirasikan oleh sebuah iklan di Hot.Fm mengenai Mamee Pedas Kari Berapi..dok ketawa je dengar iklan nih dalam kete, lagi-lagi biler dengar suara bomba tuh..kah kah kah

PEACE!!

Selasa, Julai 14, 2009

Me, FRIM, and KL

Haiiiiii! I really miss this place..oh,so many to share and write..sorry my lovely blog, I really want to update at this page, but because of the internet restrained, and because of problems occurred to my laptop, I really cannot updated it..but,no matter, at this time, right now, right here, I’m writing this entry exclusively for Transparent Part of Pau…yahahaha!!

So, what to story eh..orait, so me live in KL now, where? In Selayang, or to be more specific at Tmn Bidara, Selayang, Batu Caves..know where it is? Well, come over if u know and have free time okay, I’ll greet with an open arm and lovely smile..huhuhu

Okay ah, malas plak nk taip English..hahaha..meh kite bual bahasa ibunda kite, bahasa Malaysia, tp Bahasa Malaysia tahap tinggi ah, tahap bahasa pasar punyer..so, kepada pembace international, sila buka kamus or carik penterjemah bahase sendirik ye, segala kesulitan adalah amat dikesali..kui kui

Okay, saye ade bitau yg saye nk story mory pasal kehidupan LI saye kan, so leh aa saye open story skit kat sinih..da basi da pon klu nk story, da 4 minggu kot..huhu..Oookey, first day LI saye dpt projek psal Biodiesel, I have to made the Biodiesel from the forest product which is in my case Buah Nyamplung or bahasa Melayu nyer Buah Bintangor Laut..cool kan name die, cm name watak dalam citer Wira Tunggal je kan..huhu..so, in this task, saye kene wat bersama-sama dgn En Atiqurrahman B Hassan, my partner in crime..haha

Minggu pertama kami kene prepare sample, kopek2 buah nyamplung, simpan buah nyamplung then rebus2 buah nyamplung, then kering2 kan buah nyamplung..best kan, rilek je wat keje nih..huhu..minggu ke-2, fuh..mencabar beb,mencabar..kami kene hancurkan buah nyamplung tuh, then letak dalam sebuah bekas dipaggil Thimble, then letak dalam sebuah alat yg diberi nama soxhlet extractor, untuk extractkan minyak buah nyamplung itu..minyak buah nyamplung nih nnt ah yg kami akan convertkan die kepada biodiesel..haa, ape yg mencabar nyer?? Nk tau,nk tau..okay, kene tutup mate dlu..baru ah surprise..okay,tutup mate,tutup mate..jgn curik2 tgk..okay,da tutup mate? Good,good..orait,skang bukak mate..ahha, yg mencabarnye adalah pas da letak dlm mesin tuh, kene tunggu 7 jam br settle..gile penat beb..sangap habis..memang penat..klu start pagi, agak2 bile abis..haa, pandai nyer..petang br abis..aigoo..aish,da kuar slang korea plak..pas extract tuh kene separatekan minyak nyamplung tuh ngn hexane sbb mase nk extract tuh pakai hexane, so minyak dan hexane bercampur, so kene ah separate pakai satu teknologi dipanggil rotary evaporator br leh menyahkan hexane tuh..selain drpd itu, kami juga kene g kutip buah nyamplung di tepi jalan, buah nyamlung nih selalunyer bnyak kat pantai, tp ntah cmner leh ade kat tepi jalan sepanjang jalan ke FRIM nih..maybe orang FRIM yg tanam kot dlu2..mase kutip nyamplung nih pon satu hal, punyer ah banyak kerengga ngn nyamuk, abis pink-pink jadik badan saye..kui kui kui..saye manusia ngn kulit cerah ye, so jgn wat kontroversi jahat di sini..tak baik tau..
So, itu ah sedikit sebanyak keje2 kami sampai ah ke minggu ke-5 skang nih..repeat bende yg same je lebih kurang, tp kami pandai2 ah edit2 aktiviti kami kasi lagi seronok, br ade motivasi g keje..kui kui kui


Well, itu sedikit sebanyak pasal keje2 saye mase LI nih..seronok gak ah psal keje, tp yg lg best agih kat tmpat keje nih adalah teman2 yg same2 ade kat FRIM nih..first of all, my supervisor, she is so nice, so sporting, and hardworking..I really respect her as my supervisor..her name? Dr Wan Asma Ibrahim..then there is 3 Research Officer named Encik Din, Encik Puad, and Cik Rafidah and a Master student cik lisa..dua orang research assistant mr sharafi and mr shamsuri..so cool this two guy..haha..suke wat lawak sengal

But what more colorful and joyful people I met here are kawan praktikal yg ade kat sini..dak2 praktikal dr universiti lain ah,yg br kenal kat sinih..no offense for my kawan2 praktikal dr UMP, korg mmg cool, tp sbb saye br kenal mereka nih,so mereka nih cool ag ah..hahaha..kawan2 pratikal yg saye br kenal kat sinih sumernyer dtg dr bbrapa uniersiti terkenal di negara ini iaitu UKM, UiTM, dan USM. Dan mereka ini sumernyer pompuan..jgn marahnyer, bukan saye menggatal di sini, tp dak praktikal yg saye kenal nih da sumer pompuan nk wat cmner kan..sila jgn wat kontroversi di sini..ehem,ehem..baik name kawan2 yg saye kenal tersebut adalah..uish,cm bnyak ah pulak name nk kene sebut..alah,carik dlm facebook je ah..da ade dah mereka di situ..ape? xtau name cmne nk carik? A’ah ek, xtau name cmner nk search kan..ye tak ye gak ek..ala,kene taip gak ah nih..eleh, potong ah lu..okay,name kawan2 saye yg saye dok kenal dan berseronok-seronok di FRIM nih adalah dayah (UKM), farah (USM), sofea (UiTM), eija (UKM), tipah (USM), dan siti (UiTM). Name diorg nih klu x ending die ‘h’ mesti ‘a’ kan..cm berjanji pulak..haha

So, diorg nih bnyak ah menolong saye dan kawan sepraktikal saye sepanjang di FRIM nih.. ajar cmner nk gune alat, tunjuk tempat makan yg best2, dan tempat meronggeng pas keje yg best..haha..mcm2 aktiviti ah dok wat ngn diorg nih..walaupon br kenal 4 minggu, tp kitorang punyer geng tuh cm da kenal 6 bulan..ade je bende nk wat, nk paku, nk kasi kene panggilan hangit dan macam2 agih..diorang nih sumer mmg best dan kelakor..di kesempatan ini saye nk ngambik ah kesempatan nk ucapkan terima kasih and thank you ah daun keladi kepada mereka nih atas segala masa dan budi yg mereka telah taburkan sepanjang perkenalan kita, moga kite bertemu lagi di lain waktu..nice knowing u all

Oh, satu ag psal kehidupan saye kat KL nih adalah saye punyer ah buta jalan kat KL nih..nk kemana pon xtau..tp leh jer jalan sampai KLCC ngan Times Square nk tgk Transformers..tp naik LRT ah beb, nk naik kete, mampos x jumpe jalan..teropong KLCC je dr jauh..huhu..tp setelah 4 minggu dok bertapa kat KL nih, peta jalan saye dah luas dah..bnyak tempat dah saye pergi n tau..cume ade 1 pengalaman yg mencuakkan adalah mase nk carik jalan g Shah Alam..giler cuak..pada satu malam nih nk kene g amik sepupu saye kat Shah Alam, esok nyer mamat nih ade program, nk suh balik naik bas, da agak mlm..kesian plak, so saye ngn muke selamber volunteer ah g shah alam sorg2..mau x cuak bro, x pnah drive g shah alam, skali kene g sane, sorg2 lak tuh. Then malam2 plak..mau melalak aku dibuatnye..tp atas pertolongan my cousin (menggunakan handset) dan juga menggunakan GPS yg da abis bateri (hampeh giler GPS nih, time nih ah die nk abis bateri), saye berjaye gak sampai ke shah alam, di seksyen 7..x cukup ngn tuh, on the way balik ke umah leh plak sesat jap..dah ke mana2 sampai round2 kat Bandar KL tgh2 malam2..giler ah, mlm minggu lak tuh, polis xnak banyak plak kan..nasib baik xde yg tahan wat urine test..x pasal2 jer..

X cukup round sampai Shah Alam, esoknyer saye meround sampai damansara plak, g tgk wayang beb, kali ini bersama-sama sedari Elianez..huhu, lame x jumper die, bile da jumpe, mmg seronok menyakat awek nih, sampai die kene jadik polis trafik kat the curve..kui kui..cik elianez, leh ah apply keje polis trafik, da ade bakat dah tuh..hahaha

Okay ah, giler panjang entry nih..penat plak rase menaip, tp best ah..da lame x menaip panjang2 ginih..xpe ah, internet di umah mak cik saye da stabil dan mantap, so pasni senang nk update nk menaip lebih bnyak ag story..see ya!

P/s: Terima kasih kpd encik fat kerna open table di kg baru..mu ah sedak skali..kui kui kui

PEACE!!

Khamis, Jun 11, 2009

Watch out..Latihan Industri is coming

Hohoho..hari nih dah 11hb Jun 2009, hmm..maknanya apa ya? Maknanya sudah dekat dgn tarikh 15hb Jun, so ape yg best nye 15 June nih? Besday saye ke? Ehh,bukan lah..besday kite dah lepas ye,jadi bukan psal besday..so,ape yg bestnye? Ade anniversary ape2 ke? Ish ish ish..anniversary mendenye,gedik ah die nih,nk anniversary plak kan..nope,bukan anniversary or pape..so ape ek? Ish,xleh nk pikir ah..bitau ah,bitau ah..hahaha,okay2..pada  15 June 2009 nih iaitu this coming Monday, saye akan memulakan Lathihan Industri saye..ape ek Latihan Industri nih..Latihan Industri nih adalah salah satu keperluan dari universiti saye bagi membolehkan saye mendapat Ijazah Kejuruteraan Kimia saya di mana saya perlu ke industri dan berlatih atau mempraktikkan ape yg saya dah belajar selama nih kat sana. So, ape plak maknenye tuh..maknenye saye akan habis belajar ah pasnih, dah layak bekerja plak..itu pon xtau ke..haish~

 

Hmm, so katne saye akan berLI nih? Well, tempat di mana saya akan berlatih skill2 industri saye adalah di sebuah institut kerajaan bernama Forest Research Institute Malaysia (FRIM) atau dalam bahasa melayu nyer Institut Penyelidikan Hutan Malaysia iaitu salah satu institut di bawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar. So, mase kat FRIM nih, ape yg saye kene buat,saye pon x pasti lagi..tp klu tgk kat name die, rasenye kene duduk dalam lab wat research je kot..dan klu ikut surat tawaran tuh, saye dapat kat bahagian Bio-energy..maybe saye kene wat research berkaitan bio-energy ah kot..maybe pasal biodiesel ke, or biopetrol ke kan..I’m really looking forward for this Latihan Industri. Not just because I had the opportunities to work in a company, but also bcoz the challenge that I might facing there..well, xtau ah ade cabaran ke x, tp klu ade,it really motivated me..harapnye kami dapat ah tugasan yg menarik tp seronok semasa membuatnye..hahaha..nk yg best je mamat nih..

frim.jpg image by fizdane

 

Harapnye saye boleh dapat dan belajar beberapa pengalaman menarik sepanjang Latihan Industri nih dan moga ia menjadi bekalan buat saya bagi menghadapi mase depan yg bakal mendatang..InsyaAllah.

 

Di bawah nih ade alamat FRIM nih iaitu:

 

 INSTITUT PENYELIDIKAN PERHUTANAN MALAYSIA (FRIM), 

 52109 Kepong, Selangor Darul Ehsan,Malaysia


So, kepada sape2 yg tau tempatnye, bleh aa singgah. Saye ade je kat situ sepanjang 6 bulan akan datang iaitu drpd 15 Jun nih sampai ah 27 November 2009 nih insyaAllah..oh, dan ade jugak beberapa orang kawan saye yg buat latihan sama2 saya di sana..so ade ah geng, x ah boring sangat kot..bleh aa jadi teman wat keje, pi makan ke kan, hujung minggu plak leh g meronggeng,huhuhu, da pkir psal meronggeng dah mamat nih..kui kui kui

 

Ape yg saye hadapi dan buat mase LI nnt insyaAllah akan saya catatkan di sini nnt..dan saye juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat menjalani Latihan Industri kepada kawan2 seangkatan saye di UMP yg juga bakal start LI mereka pada tarikh yg same, kepada yg dah start LI dah, teruskan kecemerlangan anda dan duit elaun anda tuh janganlah lokek dan buat-buat lupa nk kongsi same saye ye..kui kui kui

 

Oh ye, sepanjang saye wat LI nih, saye akan tinggal bersama-sama mak cik saye di kediamannya di Kepong, ke kat Selayang saye pon x pasti..tp umah die dekat je ngn FRIM nih, so senang ah nk pi keje nnt..jimat2..kui kui kui..hari sabtu nih sudah mau gerak KL, pergi bersama mak dan adik2 saya..nk pergi sorang2 xtau jalan, x psal kuar metro plak psal budak sesat sorg2 naik kete kat KL…kui kui kui

PEACE!!

 

Khamis, Jun 04, 2009

Movie on Pau: Teminator Salvation

Halooo..orait its movie on pau..yes,bro and sis, I wanna tell u about the latest movie I’ve seen and tell ya what, it is GREAT..so, what is the name of this so great movie? Ahahaha..bro, play the music

 

DUM,DUM..DUM..DUM,DUM

DUM,DUM..DUM..DUM,DUM

 

Yes ladies and gentleman..the movie is the latest hit movie in theater now, TERMINATOR SALVATION.

 

This movie is so great that I really wanna see it again and again..so,anybody wanna see this movie and need somebody to tag along, I am willing to go..hahaha..if I have the time of cos..

 

The movie is full of action, explosions are everywhere..and the sounds,wow..it is just amazing..but, for those who had not seen the first movie (terminator 1), they might fine it a little difficult or confuse about the storyline..especially about the reasons why John Connor’s father is younger than him..but, as a whole, this is really an amazing movie..I give it 9 out of 10..hohoho




P/s: can't wait for next most awaited movie..Transformers 2: Revenge of the Fallen

Kisah 2 orang budak nk tengok wayang

Pada suatu hari, 2 orang budak remaja berusia dalam lingkungan 20-an hendak menonton wayang..sorang remaja bernama ayap, manakala sorg lagi bernama afa..setelah berbincang-bincang pada hari sebelumnya..mereka pon membuat keputusan untuk pergi menonton wayang di TGV Cinema Tebrau City..lalu, selepas makan nasi minyak di rumah kahwin seorang kenalan, mereka pon pergi ke Jusco Tebrau City, tempat terletaknya TGV Cinema itu.

Sesampainya mereka di sana, mereka telah ditimpa satu cabaran, iaitu cabaran mencarik tempat parking kereta..ini adalah kerana, sungguh ramai orang yang hadir di Jusco Tebrau City pada hari itu, terutama orang2 dari singapura..mereka berasa sgt tertekan semasa mencari parking kereta itu sehingga tersesat jalan dan hampir menyebabkan kesesakan yg teramat dahsyat di kompleks membeli belah itu..namun, setelah beberapa lama mencari, akhirnya mereka berdua pon berjaya mendapatkan satu tempat parking kereta yg selesa dan selamat. Ayap dan Afa berasa sgt gembira dan lega tak terkata.

Sesudah itu, mereka pon singgah ke bilik air yg indah di situ,tak tahan nk terkucil daaa..selepas ke bilik air, mereka pon meneruskan perjalanan ke TGV Cinema yg mereka sgt2 mahu pergi itu..Sampai saja di sana, mereka nampak satu barisan orang yg sangat panjang..mengikut perkiraan ayap, panjangnya barisan itu adalah 40 meter..wahhhhhhhh,panjangyeee..ayap dan afa agak kecewa dan tertekan, nak nangis pon ade..ish,ish

Tidak lame kemudian, afa berkata kepada ayap

”eh tu ade line pendek tuh,jom aa kite beratur kat situ”

”Uih, itu line beratur untuk orang yg dah booking je ah..mane boleh..kene tumbuk nanti kang” kata ayap

” Lor, ye ke” kata afa

”Aish,kalau tau aku g tempah tiket dlu,tapi lupe plak nk wat semalam” kata ayap

”Haaa, tulah ko” kata afa

Selepas itu, ayap mendapat satu idea..dia mencapai hansetnya,,terus masuk ke Internet servis di hensetnya..dia pun cepat2 masuk ke laman web TGV,tetapi, nasib tidak berapa baik, henset ayap sungguh lame, tidak dapat connect internet dgn baik..terputus saja..kesian..ayap dan afa kecewa lagi..kemudian, ayap berkata lagi

”Jom kita carik CC, kite booking lalu”

“OK” kata afa

Mereka pon belari anak mencari CC, setelah diamati peta bangunan shopping mall itu,mereka dapati tiada CC di sini..sekali ag, ayap dan afa kecewa..namun, ayap dapat idea lagi..dia berkata kepada afa

“Jom kite carik kedai jual computer..mane tau ade wi-fi, bleh cilok jap..kui kui kui”

“Jom” kate afa

Dengan pantas mereka mencarik, namun kedai menjual computer yang ada disitu iaitu sony dan acer tiada wi-fi..kedua-dua ayap dan afa kecewa lagi..kecewa teruk dah nih..bagaimana mereka nk tgk wayang nih..nk beratur,malas..apa daaa

Tak lame kemudian, ayap dapat idea lagi, dia mencapai henset dan menghantar satu pesanan ringkas SMS kepada sepupunya yg merupakan seorang kaki wayang..

“Ade account TGV x?” sms itu tertulis begitu.

Tidak lame kemudian, sepupunya membalas  ”ada”

Sepantas kilat ayap menelefon sepupunya itu dan meminta tolong daripada sepupu beliau

“ Tolong bookingkan tiket wayang Terminator Salvation kat TGV Tebrau City, nk dua tiket,kul 830 malam..pleaseee..boleh??”

“Hahaha, okay2, boleh2..jap aku buatkan” kata sepupu ayap itu.

Ayap dan Afa pon berasa lega..wajah yg suram juga bertukar gembira..akhirnya, tiket yg mereka mahu dan inginkan berjaya ditempah..tinggal nk amik di kaunter sahaja..yahuuu,yeayy,ewah ewah, yabedabedu..semua ayat gembira keluar dari mulut mereka berdua

Selepas tiket berjaya ditempah, mereka berdua pon dgn gaya berlagaknye, seperti gaya Ali Baba yg baru jadi orang kaya, pergi mengambil tiket tersebut. Alangkah gembira dan seronoknye dapat tiket itu..best2..selepas mengambil tiket mereka pon xtau nk buat ape..tiket pukul 830, tp jam pada waktu itu pukul 430 ptg..ade lagi 4 jam..nak buat ape??..cuci mate je ah jawabnye..sbb itu mata mereka sungguh terang semasa menonton cerita tersebut..kui ku kui

Yabedabedu…!!

Rabu, Jun 03, 2009

Joget Lenggang

Wah..blog saye yg berbintik-bintik nih da lame x menaip entry baru..so saye dgn senang hatinye ingin meletakkan satu ag entry hari nih..hik hik hik..

Oh,sbb saye tgh bercuti skang nih dan sedang xde projek yg nk dibuat,jd kehidupan saye agak lenggang skang..hinggakan saye berjalan dan tidur pon sangat melenggang skali..jadi,teringat saye akan sebuah lagu yg sungguh melenggangkan ini..tajuk lagu dan liriknye telah diedit skit bg menambahkan lagi 'feel' lenggang yg sedang saye alami skang nih..so,ape ag..moh aa kite..MELENGGANG!!

Tajuk Lagu: JOGET LENGGANG

Melenggang hai
Melenggang dengan tari lenggang
Kalau baik hati
Nanti orang pun sayang

Duduklah rumah
Di negeri Johor
Seronok sungguh medownload cerita
Makan nasi semua cume tinggal nk hidang
Punyelah seronok tidak terkata

Melenggang hai melenggang
Dengan tari lenggang
Kalau baik hati
Nanti orang pun sayang

Ngadap computer
Dua puluh pat jam
Sampai bil letrik naik melambung
Semua laman web pon saye dah pergi merantau
Hingga kepala dah naik lemau

Melenggang hai melenggang
Dengan tari lenggang
Kalau baik hati
Nanti orang pun sayang

Negeri Johor aman sentosa
Kaya dengan tempat bershopping-shopping
Niat di hati sekadar nk cuci mata
Tak pasal-pasal tertengok wayang

Melenggang hai melenggang
Dengan tari lenggang
Kalau baik hati
Nanti orang pun sayang

Yezzaa..kenal x lagu nih?? tajuk asal lagu nih adalah joget pahang dan ianya turut dimuatkan dalam citer Anakku Sazli..ya,bukan sazali..tp sazli..belitkan lidah di situ..x caye tgk citer itu,dan dgr cmne P.Ramlee sebutkannye..kui kui kui

P/s: 2 minggu lagi sudah mau LI,aiyoook..sudah talak moleh lenggang maa..

Newsflash:

Duduk di umah telah membuatkan saye naik 3 kg..*wink wink*..tanpa bantuan Appeton Weight Gain ye..la,la,la,la

Selasa, Mei 19, 2009

Sekeping Interview

Saudara Ayap adalah seorang peminat setia atau kipas susah mati siri manga One Piece..ikuti temubual eksklusif dgn beliau mengenai kisah suka duka, pahit dan manis beliau bersama One Piece hanya di Blogger..

 

Q: Penemubual

A: Ayap

 

Q: Ape khabar saudara Ayap, terima kasih kerana sudi dtg untuk ditemubual oleh pihak kami

A: Khabar baik, terima kasih juga kepada pihak anda kerana sudi menjemput saya untuk ditemubual..ianya satu penghargaan untuk saye..

 

Q: Jadi, saudara sudah berpunyer?

A: Errr, perlu ke saye menjawab soalan ini?

 

Q: Hahaha,gurau saja..tak perlu..jadi, sudah berapa lama anda membaca One Piece ini?

A: Hehehe,gurauan anda sgt kelakor..oh,saye mula membaca One Piece mase saye Form 5, mase tu saye datang ke bilik kawan saye untuk berbual, then saye terjumpe komik Budak Getah, saye lantas membacanye..dan ianya sungguh menawan hati saya..

 

Q: Apakah yang menariknye One Piece ini?

A: One Piece atau Budak Getah ni adalah mengenai pengembaraan Monkey D Luffy yg bercita-cita nk jadi Raja Lanun..saye sgt suka akan jalan ceritanya dan juga lawak-lawaknya..sgt kelakor..hehehe..saye rase pelukisnya iaitu Ochiiro Oda adalah seorang yg sengal kerna lawak2 nye sengal2 ubi belaka

 

Q: Ada orang kate anda sengal, jadi adakah kerna membaca lawak2 One Piece ini menyebabkan anda terjebak menjadi sengal?

A: Aiii..soalan cmni pon ko nk tanye..makan tauke nampak..emm, tp..ye,mungkin jugak kot..sblom nih saye normal je,mcm kanak-kanak yg lain,tp sejak bace One Piece nih..so,mungkin la..haha

 

Q: Jadi anda mengaku anda sengal?

A: Boleh kite tukar soalan x..saye nk cepat nih

 

Q: Boleh cerita skit ape yg sedang berlaku dalam One Piece skang?

A: Sekarang nih Luffy sedang cube hendak menyelamatkan abangnye Ace yg telah dijatuhkan hukuman bunuh..die telah berjaya menceroboh penjara yg menempatkan Ace namun die x berjaye..Ace telah dihantar ke tempat die dijadualkan untuk dihukum bunuh,dan Luffy sedang berusaha untuk keluar dari penjara bg mengelak Ace dibunuh..dan satu peperangan besar juga bakal berlaku..mmg best jalan citer skang

 

Q: Jadi,sebagai peminat One Piece, ape yg anda selalu buat?

A: Saye selalu membaca komik dan juga mendownlod anime nye..dr episod 1 sampai latest episod sumernye saye ade..mmg sedak sekali ah orang kate..malah,baru2 nih saye ade terjumpe jam tangan One Piece..pergh,saye rase

 

Q: Ok2, cukup-cukup ah tu encik, org tanye skit je jawab skit sudah lah, panjang2 watper

A: Eh, da name interview..suke ati aku ah nk jawab cmne..yg ko ni apehal?

 

Q: Encik, encik kene paham aa, ni interview..so, jawab biase2 je ah..agpon bukannye letak dlm majalah or suratkhabar ke ape, dlm blog je pon..hellooo,perlu ke panjang2?

A: Ek eleh, da ko tanye soklan aku jawab aa seikhlas mungkin..ko ni sebenarnye nk interview aku ke xnak nih?

 

Q: Awal-awal tuh mmg aa nk interview..dah cik dah wat hal cmni..malas aa saye,xde mood..cik pon peminat je..bukan pelukis komik pon

A: Eleh, dah ko gak yg panggil nk wat interview ngn aku..aku tau baik aku tido je..penat aku bangun awal..tengok wonderpet kat TV9 lg bagus

 

Q: Dah lah encik, encik boleh balik ah, encik nampak pintu tuh kan, kat pontu tu ade satu teknologi name tombol pintu, encik putar tombol tuh,bukak pintu,then blah..encik duduk sini lame2 pon bikin panassss je..

A: Aku nk blah aa nih,ingat aku nk sgt duduk kat sini,dah lah tanye soalan mengarut.. Assalammualaikum

 

Q: Waalaikumsalam

 

Begitulah interview pihak kami dgn Encik Ayap..berani die wat hal di tempat kami..ingat die sorang je ke peminat One Piece kat dunia nih..huh..uwekkkk..geli aku..xnak panggil die interview lg pasnih..sape2 nk kene interview boleh call pihak kami ye

 

PEACE!!

Sabtu, Mei 16, 2009

Kisah Si Katak Lompat

Hohoho..dah lame x mengentry..so hari ni nk citer ape ek..ala,malu aa nk citer..ape? nk kene tulis gak ke? Perlu ke? Aish,xyah aa kot..alaa,ish ish..ok2..citer2..cume ingin saye ingatkan di sini, enrty ini agak panjang..so bace dgn tenang dan sabar ye..kalau sudi nak bace ah kan..kui kui kui

 

Pada waktu cuti nih saye bnyak menghabiskan waktu di umah nenek saye..umah nenek saye terletak di Kg Pasir,Johor Bahru..iaitu kira-kira 10km dr pusat bandar..dekat je kan..mmg agak senang nk ke Bandaraya Johor Bahru dr umah nenek saye..soooo,nk dijadikan cerita, orang gaji nenek saye kene pergi ke KL, duduk di umah aunty saye..ini adalah kerana orang gaji aunty saye balik indon, dan x balik2 semula ke Malaysia ini..haish,nilah org indon,ckp lebat cm janggut kambing..konon kate nk balik kejap je,last2 x balik terus..so,disebabkan kerna itu,saye kene ah menemani nenek saye di kediamannya seperti yg telah tercatat di atas..saye okay je,bile ag nk balik kg kan..cuti2 nih ah pon..agpon dekat je umah nenek saye dgn umah saye,agak2 rase nk main tenet balik umah jap..kuang kuang kuang

 

Baiklah, sepanjang duduk di umah nenek saye nih or jadi bibik sambilan, saye xde wat ape pon, menghabiskan beras nenek je..kejap2 g dapur mkn biskut,minum air..itu je ah..nk layan astro, nenek saye da booking nk tgk derama..so,saye makan2 je ah..mlm tdo..senang je jadik bibik sambilan nih, paling2 ganas pon koje kene teman nenek shopping kat giant,tak pon kat plaza paling faymes kat area nih, plaza ape? Anda tak tahu? saye pon, tak tahu ..kuikuikui..baiklah gurau je, plaza angsana..or mane2 kedai shopping yg nenek saye tunjukkan ngn jari telunjuknya..dia tunjuk situ,kite pegi situ, die tunjuk sane,kite pegi sane..ape ade hal

 

Al-kisah, pada satu malam yg biase, yg saye tak tau ade bintang or bulan ke tidak mlm tuh..saye dan nenek saye makan ah ngn gembiranya..sambil berborak mengenai keluarga dan mase silam nenek saye..dah abis makan,saye pon ke depan nk sambung tengok berita..SEKALI…

 

“weebib..weeebib…weebib”  *bunyik katak*

“ehhhh????” *bunyik mulut saye*

“bile mase pulak nenek aku bela froggy, ke aku ade summon froggy nih? Bile plak aku jadi naruto leh summon froggy?”

 

Saye dah pelik bin ajaib dah nih..how come ade katak plak depan tv nih..putera mane da kene sumpah jadi katak nih?

“Wan….tengok nih wan”  

*wan adalah name manja saye untuk nenek saye,sweet kan..huhu*

 

“Kenape? Ade ape?”

“Ade katak depan tv,mane datang ntah..”

”Uish, bile mase pulak die masuk dlm nih?”

 

Disebabkan nenek saye pon tak tahu asal usul katak nih,saye pon lesing je ah die..ZOOOPPPP..sekali die lompat punye ah jauh..giler hebat katak nih

 

”Uish, nih katak terbang nih bang”

”Huh,ade gak spesis katak terbang? Ape-ape je ah..abang belasah katak nih dlu”

”Baik-baik bang, katak nih boleh gigit nih,klu die gigit tak lepas, kalau ade bunyik petir je baru die lepas”

 

Uh,sungguh dahsyat nenek saye mendescribe katak itu..hingga membuatkan saye terkesima kejap untuk melesing katak tuh..lalu saya capai Ridsect (racun serangga), lalu saya spraykan ke muka katak itu..makin kuat katak tuh lompat..kemudian die panjat dinding dan sembunyik di belakang langsir..nenek saye pada mase itu mencapai penyapu, lalu mengkarate katak itu dengan ganas skali (brutal jugak nenek saye)..PELEPAP! tak kene..katak itu berjaya mengelakkan diri di situ..lalu nenek saye cube lesing die pulak..x dapat jugak..katak itu kemudian melompat ke bawah meja..saya pon cube mengejar,LALU...hilang?? ehhh?? Di manakah gerangan katak itu??

 

Dengan nafas yg termengah-mengah, saye cube mencariknya..takde jugak..aik?? polik bonar ya, mane jugak katak ini pergi? Saye dan nenek saye pon carik ah di sekeliling meja tuh, mane gak ah sang froggy nih..x jumpe2 gak..tak lame kemudian,selepas puas mencarik, nenek mencadangkan agar kite rilek, amik nafas lega, dan tido saje..katak tuh dah blah kot..

 

So,sbb da mlm, saye pon setuju ngn cadangan nenek saye dan siap-siapkan tempat tidur..lalu tidur lah kami dengan kepala dok pikir, mane laa agaknye menghilang si katak itu..mmg pelik saye..die punye pelik tuh sampai leh masuk majalah mastika ah saye rase..dan saye pon cuak2 juga nak tido,kerna kepala teringat akan kata2 nenek semasa mendescribe akan katak itu..ape ayat itu? Ade kat atas tuh..ape? malas nk scroll tgk kat atas? Ok2,saye copykan ke bawah..ni ayat nenek saye td..

 

”Baik-baik bang, katak nih boleh gigit nih,klu die gigit tak lepas, kalau ade bunyik petir je baru die lepas”

 

Haaaa, cmne kalau saye tgh tido die datang lalu menggigit saye..uish,takkan nk tunggu petir kot..aiyooo..tidakkkkk..kuikuikui..so,saye tido2 ayam je ah mlm tuh,agak2 ade bunyik je saye terjaga,ade bende terlanggar kaki saye je,saye terjangga..huh,mmg tak tenang ah tido mlm tuh..

 

Then, lip lap lip lap, da subuh..nenek saye pon terjage, saye yg tido2 ayam nih pon terjage jugak..semasa nenek saye pergi ke tandas, saye ingat nk switch tilam, sbb tilam tempat nenek saye baring lagi empuk..NAMUN..semasa nk landing tuh, skittt ag nk landing nih..saye perhatikan ade bende yg agak kecil di atas tilam itu..lalu tercampak saye dari tilam itu..saye capai henset saye, bukak lampu, dan memerhatikan betul2 apekah bende di atas tilam itu..RUPANYA..katak yg kami buru malam tadi..ehhh????

 

Terus saye capai Ridsect sekali ag..spray lalu..TAKDE EFFECT! Katak tu rilek je,lepak je kat situ..aiii,mlm tadi punye aktif, pagi nih lembik dah..saye cube gerak-gerakkan ia,xde effect gak..upenye da mati daa katak tuh..ish,ish,ish..nasib katak..agaknye nenek saye tertido atas die kot,sampai lemas katak tuh..kuikuikui..nasib ko ah katak,sape suh landing atas tuh,kan da lemas..agaknye katak tuh memang dah melekat kat baju nenek saye kot mase die ilang tuh..huh,ntah ah..katak tuh dah lemas dah pon..biarlah ia..

 

Begitulah kisah saye,nenek saye, dan katak terbang..agak panjang kisahnye dan agak kelakar juga saye rase,ngeh ngeh ngeh..kepada yg membaca entry nih..tahniah kerna berjaya membaca sampai habis..mungkin kerana saye dah lame tak update lalu tangan ini sudah macam2 hendak ditaipkan..huhuhu

 

Tp kan, btol ke katak terbang kalau gigit tak lepas..wah,nih saye tak penah dengar nih..ape pandangan anda??

 

PEACE!!