Khamis, Jun 11, 2009

Watch out..Latihan Industri is coming

Hohoho..hari nih dah 11hb Jun 2009, hmm..maknanya apa ya? Maknanya sudah dekat dgn tarikh 15hb Jun, so ape yg best nye 15 June nih? Besday saye ke? Ehh,bukan lah..besday kite dah lepas ye,jadi bukan psal besday..so,ape yg bestnye? Ade anniversary ape2 ke? Ish ish ish..anniversary mendenye,gedik ah die nih,nk anniversary plak kan..nope,bukan anniversary or pape..so ape ek? Ish,xleh nk pikir ah..bitau ah,bitau ah..hahaha,okay2..pada  15 June 2009 nih iaitu this coming Monday, saye akan memulakan Lathihan Industri saye..ape ek Latihan Industri nih..Latihan Industri nih adalah salah satu keperluan dari universiti saye bagi membolehkan saye mendapat Ijazah Kejuruteraan Kimia saya di mana saya perlu ke industri dan berlatih atau mempraktikkan ape yg saya dah belajar selama nih kat sana. So, ape plak maknenye tuh..maknenye saye akan habis belajar ah pasnih, dah layak bekerja plak..itu pon xtau ke..haish~

 

Hmm, so katne saye akan berLI nih? Well, tempat di mana saya akan berlatih skill2 industri saye adalah di sebuah institut kerajaan bernama Forest Research Institute Malaysia (FRIM) atau dalam bahasa melayu nyer Institut Penyelidikan Hutan Malaysia iaitu salah satu institut di bawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar. So, mase kat FRIM nih, ape yg saye kene buat,saye pon x pasti lagi..tp klu tgk kat name die, rasenye kene duduk dalam lab wat research je kot..dan klu ikut surat tawaran tuh, saye dapat kat bahagian Bio-energy..maybe saye kene wat research berkaitan bio-energy ah kot..maybe pasal biodiesel ke, or biopetrol ke kan..I’m really looking forward for this Latihan Industri. Not just because I had the opportunities to work in a company, but also bcoz the challenge that I might facing there..well, xtau ah ade cabaran ke x, tp klu ade,it really motivated me..harapnye kami dapat ah tugasan yg menarik tp seronok semasa membuatnye..hahaha..nk yg best je mamat nih..

frim.jpg image by fizdane

 

Harapnye saye boleh dapat dan belajar beberapa pengalaman menarik sepanjang Latihan Industri nih dan moga ia menjadi bekalan buat saya bagi menghadapi mase depan yg bakal mendatang..InsyaAllah.

 

Di bawah nih ade alamat FRIM nih iaitu:

 

 INSTITUT PENYELIDIKAN PERHUTANAN MALAYSIA (FRIM), 

 52109 Kepong, Selangor Darul Ehsan,Malaysia


So, kepada sape2 yg tau tempatnye, bleh aa singgah. Saye ade je kat situ sepanjang 6 bulan akan datang iaitu drpd 15 Jun nih sampai ah 27 November 2009 nih insyaAllah..oh, dan ade jugak beberapa orang kawan saye yg buat latihan sama2 saya di sana..so ade ah geng, x ah boring sangat kot..bleh aa jadi teman wat keje, pi makan ke kan, hujung minggu plak leh g meronggeng,huhuhu, da pkir psal meronggeng dah mamat nih..kui kui kui

 

Ape yg saye hadapi dan buat mase LI nnt insyaAllah akan saya catatkan di sini nnt..dan saye juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat menjalani Latihan Industri kepada kawan2 seangkatan saye di UMP yg juga bakal start LI mereka pada tarikh yg same, kepada yg dah start LI dah, teruskan kecemerlangan anda dan duit elaun anda tuh janganlah lokek dan buat-buat lupa nk kongsi same saye ye..kui kui kui

 

Oh ye, sepanjang saye wat LI nih, saye akan tinggal bersama-sama mak cik saye di kediamannya di Kepong, ke kat Selayang saye pon x pasti..tp umah die dekat je ngn FRIM nih, so senang ah nk pi keje nnt..jimat2..kui kui kui..hari sabtu nih sudah mau gerak KL, pergi bersama mak dan adik2 saya..nk pergi sorang2 xtau jalan, x psal kuar metro plak psal budak sesat sorg2 naik kete kat KL…kui kui kui

PEACE!!

 

7 ulasan:

  1. huhu pau
    ko kat frim ke?
    dekat la ngn umah aku kat slyg ni
    tapi aku lak g jauh ke bangi...
    huhu

    slamat li pau!!!

    BalasPadam
  2. slmt datang ke lembah klang..semoga anda dibekalkan iman yang kukuh sebelum menerjah ke kota metropolitan...hahaha..slmt masuk hutan jg..selamat ber LI..jmpa d sini(kalau ada ms nnt)

    BalasPadam
  3. wahh...
    selamat berLI !
    ko dpt elaun x??
    hihihihi
    nnt lh blnje aku... kuikui

    BalasPadam
  4. huish..semangat sungguh ko yerk..bgus..

    BalasPadam
  5. aku lg la. duk kat lab kene develop method baru utk protein purification...

    BalasPadam
  6. Salam ziarah. Blog yang bermaklumat dan menarik.

    View Profile: Rantong™

    BalasPadam
  7. Salam. Boleh share tak. Dlu praktikal stay kat mane. Rumah sewa? Bakal intern next week 😊

    BalasPadam